Kotolňa na biomasu bude zásobovať teplom asi 9200 bytov

26.03.2009 Prešov

Prešov 26. marca (TASR) – Nová kotolňa na spaľovanie drevnej štiepky, ktorú dnes slávnostne odovzdali do užívania na Sídlisku III. v Prešove, bude zásobovať teplom a teplou úžitkovou vodou vyše 9200 domácností.
Projekt realizovala spoločnosť Spravbytkomfort, ktorá je najväčším výrobcom tepla a teplej úžitkovej vody v meste, a to s investičnými nákladmi 3 milióny eur (90,38 milióna Sk).
Na zabezpečenie dodávok tepelnej energie pre domácnosti a ďalších odberateľov spotreboval doteraz najväčší prešovský výrobca tepla približne 28 miliónov kubických metrov (m3) plynu ročne. Nová technológia mu umožní znížiť spotrebu o vyše 6 miliónov m3. Toto zníženie nákladov sa už v roku 2009 premietlo do konečnej ceny, ktorú bude platiť konečný odberateľ.
Rozhodnutie znížiť úplnú závislosť od dodávok plynu sa podľa riaditeľky spoločnosti Natálie Banduričovej ukázalo ako správny krok. \"Potvrdila to aj skutočnosť, keď začiatkom tohto roka na Slovensko prestal prúdiť plyn z Ruska, \" dodala. Už v tomto období totiž bežala skúšobná prevádzka a viac ako 6000 bytov zásobovali práve z novej kotolne.
Výkon novej kotolne na biomasu je 8MW, ročne vyrobí 50.000 MWh tepla, ktorým bude zásobovať domácnosti a všetky objekty občianskej vybavenosti v tejto lokalite mesta. Jej výhody sa však ukážu najmä v letnom období, keď v podstate spoločnosť nebude musieť v tejto časti Prešova na výrobu teplej vody používať plyn.
\"V lete pobeží polovica Prešove bez plynu, len na drevnú štiepku, \" konštatoval člen predstavenstva spoločnosti Paul Minarik. Podľa neho kotolňa spotrebuje ročne asi 70.000 priestorových metrov štiepky, ktorú budú odoberať od niekoľkých dodávateľov. Medzi nimi budú spoločnosti z blízkeho okolia, napríklad z Ľubotíc, Ruskej Novej Vsi, ale nakupovať ju budú aj od Štátnych lesov SR.
Spoločnosť Spravbytkomfort zabezpečuje v meste Prešov správu bytových domov, dodáva teplo a TÚV do viac ako 20.000 domácností a ďalších 65 nebytových a výrobných priestorov. Na prevádzku 137-MW tepelnej siete využíva centrálnu kotolňu, 48 blokových kotolní a 61 odovzdávacích staníc.
 

Vyberte región